Beste patiënten,

Drie collega’s werkende binnen onze praktijk – An, Ilse en Jo – hebben besloten om niet toe te treden tot de nieuwe conventie (M17) voor kinesitherapeuten. Dit betekent dat de tarieven die gehanteerd worden voor hun behandelingen iets hoger zullen zijn dan de standaardtarieven. De terugbetaling vanuit uw mutualiteit zal vanaf 1 mei 2017 dalen met 25%.

Er werd vanuit de overheid eenzijdig een conventie opgelegd waar onze beroepsvereniging zich met hand en tand tegen verzet heeft. Tevergeefs. We zijn van oordeel dat we geen kwalitatieve behandeling kunnen geven aan de voorgestelde tarieven. Mede op advies van onze beroepsvereniging Axxon hebben wij beslist om onze tarieven aan te passen tot het bedrag na indexatie van de afgelopen vijf jaar. Een bedrag dat we nooit gekregen hebben, maar waar we wel recht op hebben. Het is spijtig dat het RIZIV deze sociale onrechtvaardigheid op ons, kinesitherapeuten, schuift en dat jullie, de patiënten, uiteindelijk de dupe zijn.

Collega Sofie is niet in de mogelijkheid te deconventioneren vanwege haar job als loontrekkende binnen het rusthuis. We hopen dat het RIZIV op termijn de hopeloos verouderde nomenclaturen zal aanpassen aan de specialistische zorg die de moderne kinesitherapie vandaag is. Deze vergt immers veel studie en ervaring, iets waar we jaren lang in geïnvesteerd hebben en waar we nog jaarlijks in investeren.

Kinesitherapie is een hoogstaand medisch beroep geworden en wordt op het werkveld (patiënten, huisartsen en specialisten) ook zo geapprecieerd, maar wordt nog altijd stiefmoederlijk behandeld door de overheid. De verloning zou dan ook aangepast moeten worden aan de kwalitatieve en specialistische zorg die kinesitherapie vandaag de dag is.
Het sociale luik van deze zorg is de verantwoordelijkheid van de regering, niet van de individuele therapeuten. Mits een paar aanpassingen is het perfect mogelijk om een gepaste terugbetaling te voorzien die in de sociale zekerheid past!
Binnen deze praktijk stellen wij een kwalitatief hoogstaande behandeling als prioriteit en rekenen wij op uw begrip voor onze keuze. Eveneens respecteren wij uw keuze indien u voor uw verdere behandeling een gecoventioneerde kinesitherapeut zou kiezen.

Indien u vragen hebt, aarzel niet ons hierover aan te spreken.

Ilse, Jo, Sofie en An

Download hieronder het pdf-bestand:
Conventie – Deconventie