Kinesitherapie betekent letterlijk “behandelen door te bewegen” en staat voor een breed gamma aan therapieën. Het is een essentiële steunpilaar in de revalidatie.
Wij hechten binnen onze praktijk veel belang aan een manuele benadering van de patiënt en het verbeteren van de propriocepcis, het vermogen om de positie van het eigen lichaam en de eigen lichaamsdelen waar te nemen in het algemeen. We werken met core-stability training en allerhande proprioceptiebevorderende oefeningen.
We proberen de klacht van de patiënt steeds te benaderen vanuit zijn totaliteit. Zoeken naar de oorzaak van de klacht en werken aan preventie staan centraal. Elke patiënt is uniek en daarbij ook zijn klacht.
Wij scholen ons regelmatig bij en er wordt vaak overleg gepleegd binnen ons team.
- Postoperatieve revalidatie
Na een operatieve ingreep wordt de patiënt begeleid via een specifiek revalidatieprogramma. Dit gebeurt steeds in overleg met de chirurg.
- Manuele therapie
Manuele therapie is een specialisatie in de kinesitherapie gericht op het behandelen van klachten in het bewegingsstelsel. De gebruikte technieken bestaan uit mobilisaties, manipulaties en myofasciale technieken zoals dry needling, diepe dwarse fricties en soft tissue technieken. Naast pijnbestrijding is het de bedoeling om herval te voorkomen. We trachten de patiënt inzicht te geven in onderhoudende factoren zoals houdingsafwijkingen. Ook wordt er aan preventie gewerkt door middel van advies en oefentherapie. We zoeken oorzakelijke verbanden tussen de klachten van de patient en andere regio’s van het lichaam.
- Hoofd- en nekpijn
- Duizeligheid
- Nek- & schouderklachten met eventuele uitstraling naar de armen toe
- Hoge en lage rugklachten met eventuele uitstraling naar benen
- Heupklachten
- Knieklachten
- Enkelklachten
- Overbelastingsletsels
- …
- Sportkinesitherapie
Sportkinesitherapie speelt een belangrijke rol bij het revalideren en het hervatten van je sportactiviteiten na een blessure. Ook worden er tips en oefeningen gegeven om blessurepreventief te werken.
- Manuele lymfedrainage
De lymfedrainage wordt steeds manueel gegeven volgens de scholing van Emiel Vodder. Ook hier wordt er niet enkel lokaal gewerkt maar stimuleren we steeds eerst de werking van het lymfestelsel van de patiënt, waarna de probleemzone behandeld wordt. Op een zachte manier wordt het neurovegetatief systeem van de patiënt tot rust gebracht waardoor een diepe ontspanning van het hele systeem wordt bekomen. Toxines worden uit het lichaam gedraineerd.
- Dry needling
Triggerpunten zijn pijnpunten/sensitieve punten (in een strakke band) in een spier die pijn kunnen geven in andere delen van het lichaam. Dit wordt geprojecteerde pijn genoemd. Een spier kan door actieve triggerpunten minder krachtig en beweeglijk zijn. Met myofasciale therapie kunnen deze triggerpunten behandeld worden.
Dry needling is een vorm van myofasciale therapie waarbij een triggerpunt wordt behandeld met behulp van een acupunctuurnaald. Op een veilige manier wordt een acupunctuurnaald in de te behandelen spier gebracht. Dit is pijnloos. Op het moment dat de naald het triggerpunt raakt, krijg je even een soort ‘krampgevoel’ waarna de spier zich ontspant.